Едва 15% от училищата имат психолози, алармира Йордан Андонов
Едва 15% от училищата имат психолози, алармира Йордан Андонов / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов, член на Комисията по въпросите на младежта и спорта, коментира на пресконференция подготвяните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Народният представител изтъкна необходимостта от  създаването на обществени съвети във всяко училище, въвеждане на ежегодна атестация на директорите, създаване на екипи за работа с проблемни деца с участието на психолог. „В момента само около 15% от училищата имат психолози, подценява се тяхната значимост”, изтъкна Андонов. В рамките на 1-2 месеца законопроектът ще бъде внесен на първо четене.

По отношение на спорта той оповести, че се предвижда изграждането на антидопингов център с цел да се изчисти името на българския спорт от съпътстващите го скандали. Тук намерението е пробите да нараснат в пъти и да обхванат вътрешния спортен календар на всички федерации в България, а не както досега да се правят в чужбина на стойност 300-350 долара.

Във връзка с базите Йордан Андонов обяви, че се обсъждат три възможности: базите да се дават под наем за срок до 10г; правото на ползване до 20г.; и концесията до 30-35 г. Така ще се даде възможност на клубовете да привличат инвеститори, които да приведат спортните бази в синхрон с лицензионните изисквания на отделните федерации.

Депутатът оповести и резултати от приемната си в Благоевград, като сподели няколко случая, един от които касае казус с ресторантьорите, притеснени от начина на проверка на Агенцията по храните. „Мнението на групата беше, че липсва синхронизация между отделните инспектиращи органи и често се достига до ситуация едно звено да отмени предписание на друго звено”, коментира Йордан Андонов.