Детски празник - Мартеничке, бяла и червена, организира РИМ – Благоевград
Детски празник - Мартеничке, бяла и червена, организира РИМ – Благоевград / netinfo
Детски празник по случай Баба Марта ще се проведе в двора на къща- музей „Георги Измирлиев – Македончето” .

Деца от Помощното училище в Благоевград и от Дневен център за деца и младежи с увреждания „Слънчев ден” собственоръчно са изработили оригинални мартеници, които ще покажат на изложба в двора на къщата. Празнична програма са подготвили деца от кръжока по етнография към Обединен детски комплекс – Благоевград.

Етнографът в Регионален исторически музей – Благоевград ще демонстрира една интересна първомартенска обредна практика, пренесена в Пиринския край от заровски преселници – използването на обреден предмет „лястовица” или наречен още „марта”. „Лястовицата” представлява дървено изображение наподобяващо на лястовица в полет. Тези предмети са били предназначени предимно за момчета. С тях те обхождали на групи махалите в селото като влизали в дворовете на всички къщи, въртели „лястовиците” и пеели специални мартенски песни.

В село Илинденци битувал обичая стопанката на посетената къща да дарява „лястовицата” с наниз от три парички на сплетени червени и бели конци. Обичаят „лястовица” както и закичването с мартеници е свързан с идеята за обезпечаване на здраве и жизненост, плодородие и благополучие.

Празникът започва от 12.30 ч.