Благоевградски деца отбелязват Международния ден на детската книга
Благоевградски деца отбелязват Международния ден на детската книга / netinfo

Детско утро под надслов „Румцайс и Манка” ще се проведе на 1 април в Читалнята на Детски отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев“.

Инициативата започва в 10:00 часа и се организира по повод Международния ден на детската книга и 105-годишнината от рождението на Вацлав Чтвъртек.

Участие ще вземат децата от Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и малчуганите от ЦДГ №12 „Ален мак”. Библиотекар от отдела ще им разкаже за Международен ден на детската книга, който се отбелязва на 2 април. Тогава е и рожденият ден на известния писател Ханс Кристиян Андерсен, с чиито приказки израстват поколения деца по целия свят.

Ученици ще споделят с децата от детската градина какво знаят за писателя Вацлав Чтвъртек и за най-популярната му книга „Румцайс”, а с детските рисунки на малчуганите от детската градина ще бъде оформена изложба във фоайето на библиотеката.

От 10:30 часа в библиотеката ще се проведе и Детско утро под надслов „Най-четящ клас”. Участници в инициативата ще бъдат Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и учениците от ІІ клас на ІІ ОУ „Димитър Благоев” - Благоевград с ръководител Кръстанка Стойнева. Децата ще прочетат щафетно приказки на Ханс Кристиян Андерсен и ще обсъдят постъпките на приказните герои. На учениците ще бъдат връчени грамоти от Регионална библиотека за най-четящ клас.

През 1967 г. по решение на Международния съвет за книгите и децата (IBBY), 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Определянето на празник на детската книгата има за цел да мотивира малчуганите да четат и обърне вниманието на обществото върху литературата за деца като цяло