Бизнесменът Йордан Симонски спряган за председател на РИК – Благоевград
Бизнесменът Йордан Симонски спряган за председател на РИК – Благоевград / netinfo

Председателското място в Районната избирателна комисия в Благоевград за предстоящите избори за Европейски парламент ще бъде от квотата на БСП, стана ясно по време на проведени днес консултации с парламентарно представени политически сили, свикани от областния управител Владимир Димитров.

За поста се спряга името на Йордан Симонски, известен бизнесмен в Благоевград, научи Дарик. Досега председетатели на комисията в Пиринско бяха адвокатите – Красимир Дуков, Незабравка Стоева и Искра Немчева. Тази година за първи път РИК ще оглавява председател, който не е с юридическо образование.

Освен за председател на РИК – Благоевград, упълномощеният представител на червената партийна организация и неин говорител - д-р Данко Ангелов, предложи още 8 члена от квотата на БСП в състава на комисията.

За секретар и четирима свои членове в РИК - Благоевград даде заявка лидерът на ДПС Ведат Хюсеин. НДСВ, в лицето на Красимира Тагарева, предложи четирима представители на жълтата партия, включително и за заместник-председателското място.

За заместник-председател и един член претендират и от синята партия в Благоевград, представлявана от депутата от ОДС Ясен Попвасилев.

Предложението на ГЕРБ и Атака е за секретар и член в комисията, по един свой представител заявиха от ДСБ и Движение “Напред”.

Консултациите се свикват съгласно член 13, ал. 1 от Закона за избиране на членове на Европейски парламент, според който не по-късно от 45 дни преди изборния ден Централната избирателна комисия трябва да утвърди състава на районните комисии, обясни областният управител Владимир Димитров.

Димитров напомни, че съгласно разпоредбите РИК се състои от председател, заместник-председател, секретар и членове, като общият брой е равен на този на членовете на ЦИК, или 25, при спазено съотношение между политическите партии и коалиции, представени в Централната избирателна комисия.

До края на работния ден утре партийните централи трябва да внесат в Областната администрация предложенията си за състава на Районната избирателна комисия в писмен вид.