Атакуват избора на Емил Ядков за шеф на адвокатската колегия
Атакуват избора на Емил Ядков за шеф на адвокатската колегия / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Благоевградски юристи обжалват избора на разложкия им колега Емил Ядков за председател на Адвокатската колегия в Пиринско. Жалбата е депозирана в канцеларията на Висшия адвокатски съвет в късния следобед днес от членове на колегията, научи Дарик.

Сред оспорващите вота за Емил Ядков са адвокатите Ася Гебова, Албина Анева, Венета Медарова, Марио Биков, Мария Георгиева, Снежана Ангелова, Стоян Пирнарев, Иван Михайлов и още 17 техни колеги.

В жалбата се сочи, че по време на провелия се първи тур преди две седмици и при последвалия балотаж между Емил Ядков и благоевградчанина Пенко Ненов, комисията по избора е допуснала редица процесуални нарушения. Жалбоподателите сочат още, че при преброяване на бюлетините, е установено разминаване между броя на отчетените пликове и действителни бюлетини, имало е и такива със знаци или задрасквания.

Благоевградските адвокати настояват за анулиране и отмяна на изборната процедура заради посочени от тях конкретни закононарушения. Жалбата ще бъде разгледата от ръководството на Висшия адвокатски съвет. Решението на съвета може да бъде обжалвано в определен от закона срок пред Върховния административен съд, коментира юристът Албина Анева.

Емил Ядков бе избран за шеф на Благоевградската колегия със 158 гласа. За опонента му, Пенко Ненов, бяха отчетени 112 действителни бюлетини, пуснати от общо гласувалите 253-ма делегати.

На първия тур, проведен на 30 януари, Ненов и Ядков имаха по 102 гласа от участвалите в избора 205 адвокати. Тогава други петима номинирани за председателския пост защитници - Румен Кабуров, съпруг на административния съдия Емилия Кабурова, Снежана Попова от Сандански, Бойка Юсева и Валя Рупчина от Гоце Делчев, си направиха самоотвод.