30 делегати от Пиринско избират ново ръководство на НДСВ
30 делегати от Пиринско избират ново ръководство на НДСВ / ndsv.bg

30 делегати от Благоевградска област ще участват в избора на ново ръководство на НДСВ на извънреден конгрес на партията, който се провежда в столицата. Сред тях са заместник-председателят в оставка на жълтата партия Марина Дикова, областният координатор Красимира Тагарева, общински лидери и активисти.

По информация на Дарик пиринските членове на НДСВ не са се обединили около кандидатура за нов председател. Гласуването ще бъде тайно, като всеки ще гласува по съвест, съобщиха източници на Дарик от жълтата партия в Благоевградско.

До избора се стигна, след като лидерът Симеон Сакскобургготски подаде оставка от ръководния пост веднага след провала на парламентарния вот на 5 юли.

Партията, която участва в управлението на страната в продължение на 8 години, не прескочи бариерата от 4% и не вкара нито един свой представител в парламента.

Четирима са претендентите за лидерския пост в жълтата партия. Това са министърът на икономиката и впоследствие на транспорта в правителството „Сакскобургготски" и министър на държавната администрация в кабинета „Станишев" Николай Василев, социалният министър в правителството на НДСВ и ДПС Христина Христова, бившият евродепутат Биляна Раева и Илия Лингорски, който бе сред заместник-председателите на партията.

Очаква се „битката" за председателското място да е между първите двама кандидати. Над 800 са делегатите на форума, които ще избират ново партийно ръководство и ще гласуват промени в устава на НДСВ.