/ iStock/Getty Images
Рекорден брой деца растат във военни зони, като всеки ден се сблъскват с нарастваща заплаха от сексуално насилие и смърт, показва проучване на благотворителната организация „Спаси децата“ (Save the Children). Децата в Африка са под най-голяма заплаха, показва докладът, цитиран от „Сабах“.

Почти едно на всеки шест деца по света, или около 415 милиона деца, са обкръжени от война, сексуално насилие, вербуване във въоръжени групи в зоните на конфликт. Същевременно те са изправени пред по-голям риск от смърт и наранявания от всякога, посочва докладът на благотворителната организация.

Агенцията за закрила на детето ще управлява Националнатa телефонна линия за деца

Докладът, озаглавен „Спрете войната срещу децата“, сочи, че рекорден брой деца живеят в зони на конфликти през 2018 г., над два пъти повече, отколкото през 1995 г. Инцидентите, характеризирани като „тежко насилие“ срещу тях, са се увеличили със 170% от 2010 г. За десет години се е увеличил с 34% броя на децата, живеещи в зоните на конфликти.

Главният изпълнителен директор на благотворителната организация Ингер Ашинг казва: "От 2005 г. насам са регистрирани поне 95 000 деца, които са били убити или осакатени, десетки хиляди деца са отвлечени, а милиони деца са без достъп до образование или здравни услуги, след като техните болници са били атакувани."

Ашинг предупреди, че "унищожаването на живота на децата" ще продължи, ако нищо не бъде направено и отговорните за престъпленията не бъдат привлечени към отговорност. Тя призовава правителствата да направят повече за защита на децата от последиците от войната и тежкото насилие.

Отнетото в Германия бебе на българско семейство остава в социален дом (ВИДЕО)

Докладът изброява насилствените дейности, с които се сблъскват децата в зоните на конфликти - убийства и осакатявания, вербуване от въоръжени сили, отвличане, нападения срещу училища или болници, липса на хуманитарен достъп, както и различни форми на сексуално насилие.

Докладът също анализира различните заплахи, с които се сблъскват за първи път момчетата и момичетата.

„Момичетата са изложени на много по-висок риск от сексуални и други форми на насилие, основано на пола, включително детски, ранен и принудителен брак“, установява проучването. "Момчетата пък са много повече застрашени от убийства и осакатявания, отвличания и вербуване", добавя то.

Децата, живеещи в Африка, са най-силно засегнати, като 170 милиона живеят в зони на война. По-висок дял е засегнат в Близкия изток, където почти всяко трето от тях е заобиколено от конфликти.

Насилието и несигурността в централния регион Сахел в Африка е направило 5 милиона деца уязвими, като тази година ще имат спешна нужда от хуманитарна помощ, предупреди УНИЦЕФ в доклад, публикуван миналия месец.

За 10 години: 800 000 сигнала на Националната телефонна линия за децата

Откакто военният конфликт бушува в региона, стотици деца в Сахел са били убити, осакатени или насилствено разделени от родителите си миналата година, съобщи ООН. Само в Мали 277 деца са били убити или ранени през първите девет месеца на 2019 г., се казва в доклада на УНИЦЕФ, което е над два пъти повече от предходната година.

За отделните държави положението е най-лошо в Афганистан, следван от Централноафриканската република, Демократичната република Конго, Ирак и Мали. Въз основа на статистически данни, публикувани от ООН, средно 9 деца на ден са били убити или ранени в страната през 2019 г. От 2009 до 2018 г. близо 6 500 деца са убити, а около 15 000 други са ранени в резултат на продължаващия конфликт, превръщайки Афганистан в най-смъртоносната военна зона в целия свят през 2018 г.

Децата в Буркина Фасо и Нигер също са убивани, сексуално малтретирани, отвличани или вербувани от въоръжени групировки, съобщава САЩ. Ескалиращият конфликт също е принудил около 1,2 милиона (от които половината са деца) да напуснат домовете си до ноември, което е двойно повече от 2018 г.