Зареждат мобилни телефони от слънцето
Зареждат мобилни телефони от слънцето / снимка: Guliver/Getty Images

Художникът и съосновател на Little Sun Олафур Елиасон помисли и за Африка, като стартира първата Kickstarter кампания Little Sun. Целта е да събере 50 000 евро от дарения, за да започне производство на иновативно зарядно, което със слънчева енергия захранва мобилен телефон, предава сайтът Artprice. Само за два дни даренията са достигнали почти 100 000 евро.

Little Sun, на който Елиасон е съосновател заедно с инженера Фредерик Отесен, вече е произвел хиляди ярки, жълти, евтини соларни лампи за десет страни в Африка, за да се отговори на нуждите на общностите в селските райони, които са далеч от електрозахранване. Хиляди такива лампи са били продадени в останалата част от света, за да се финансира проекта.

The Little Sun - зарядното устройство е резултат от обратната връзка с клиентите. "Всеки път, когато бяхме в Африка, хора казваха, че да имат лампите, е невероятно, но зарядно за мобилен телефон ще бъде много по-добре", казва Елиасон.

„Обикновено струва около 1 долар, за да заредите телефона си от дизелов генератор в павилион в Африка."

Екип на Little Sun посетил Сенегал по-рано тази година, докато разработването на прототипа вървяло, установил, че в едно село има 84 мобилни телефона, собственост на 130 жители. Little Sun покрива разходите за научноизследователска и развойна дейност на зарядното устройство през последните две години, но сега се нуждае от финансиране, за да направи поръчка, достатъчно голяма, за да се запази цената на дребно в Африка толкова ниска, колкото е възможно.

"Ние се нуждаем от Kickstarter за да поръчаме първата партида от 20 000 до 40 000. По този начин цената е по-малка, отколкото ако само поръчаме 15000," обяснява Елиасон. Little Sun се надява, че продавачите ще могат да оценят зарядното на около 35 до 45 долара.

Елиасон посещава Етиопия три или четири пъти в годината, където преподава в училище по изкуства в Адис Абеба. Преди десет години той става съосновател на 121Ethiopia със съпругата си, историк на изкуството Мариан Дженсън. Неправителствената организация работи, за да помогне на уязвимите деца в Етиопия.

Източник: БГНЕС