YouTube може да се изтегли от Русия
YouTube може да се изтегли от Русия / Guliver/Getty Images

Видеоплатформата YouTube може да се изтегли от територията на Русия, ако бъде приет внесен в Държавната дума законопроект, ограничаващ дела на чуждестранните собственици в компании за аудиовизуални услуги с професионално съдържание. Това пише "Комерсант", който се позовава на руското браншово сдружение Медийно-комуникационен съюз и други източници.

Понятието "организатор на служба за аудиовизуални услуги" обхваща и YouTube, където потребителите качват и съдържание собствено производство. Ако проектът бъде приет, YouTube може да напусне Русия, заявява вестникът, цитиран от ТАСС.

През април Северна Корея блокира достъпа до Facebook, YouTube и Twitter

На YouTube се хоства и професионално, и потребителско съдържание, но в момента няма начин да се разграничава едното от другото, обясняват източници на вестника възможните причини за изтегляне на YouTube от Русия. Освен това с приемането на закона може да се вдигнат допълнителните разходи за създаване на нова инфраструктура, смята един от тях.

По данни на изданието руските мобилни оператори Вимпелком и МТС също се обявяват против приемането на закон, ограничаващ дейността на чуждестранни онлайн филмови канали.

От 1 юни 2017 г. чуждестранното участие в руски компании за аудиовизуални услуги може да бъде ограничено до 20 на сто, предвижда законопроектът, лансиран според "Комерсант" от холдингите "Газпром медиа" и "СТС медиа".

По думите на неназован събеседник на вестника проектът е бил написан специално против американската компания за видеоуслуги Netflix, заявила през януари, че се насочва към руския пазар, отбелязва Би Би Си.

Източник: БТА