В Отава започват акция „Пиксели срещу пистолети”
В Отава започват акция „Пиксели срещу пистолети” / снимка: sxc.hu

Полицията на канадската столица Отава обяви, че започва акция, наречена "Пиксели срещу пистолети". Целта е да се намали количеството на нерегистрираното оръжие в града, предаде ИТАР-ТАСС.

Всеки, който доброволно предаде незаконно придобити пистолети, револвери, пушки ще получи цифрови фотоапарати "Олимпус Ви-Джи 160", които струват 100 канадски долара. На предаващите оръжието няма да се търси отговорност, стига с него да не е извършено престъпление. Акцията ще продължи до 20 октомври.

Началникът на полицията обясни, че за да се избегнат недоразумения, гражданите няма нужда сами да отиват да предават оръжието в полицейските участъци, а трябва да позвънят на специален телефонен номер и да поканят пазителите на реда у дома, предава БТА.

Според канадските правоохранителни органи 70 процента от нелегалните пистолети и револвери се внасят в страната от САЩ. Много от тях в крайна сметка попадат в ръцете на престъпници. Аналогична акция е имало пред 2008 г. Тогава са предадени повече от 300 единици огнестрелно оръжие.