Уникална за България мрежа от камери ще следи за метеорната активност
Уникална за България мрежа от камери ще следи за метеорната активност / DarikNews.bg

Уникална за България мрежа от камери с интернет връзка помежду си ще наблюдава метеоритните явления в небето над България, като Астрономическата обсерватория в Кърджали е част от тази мрежа.

В присъствието на професор Таньо Бонев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен" към БАН и колегата му д-р Румен Богдановски там бе монтирана специалната ALL SKI камера тип "Рибешко око". Подобни съоръжения с мониторингови функции ще бъдат поставени и на Астрономическите обсерватории в Рожен и Димитровград.

„Камерите са произведени в САЩ. Те дават възможност да се наблюдава цялата видима полусфера на небето и по този начин ще могат да се регистрират всички метеори, които преминават. Камерите са трицветни. Това дава възможност за някакъв първичен, доста груб анализ на химичния състав на метеорите. Камерите дават възможност да се определи и разстоянието, в което метеорът навлиза и изгаря в атмосферата, с каква скорост се движи", каза д-р Богдановски.

Специална камера ще предупреждава за приближаващи астероиди над България

По думите на проф. Таньо Бонев целта на уникалната мрежа от камери за България е да се извършва мониторинг на метеорната активност в тази част от страната.
„Данните от камерите ще бъдат публикувани на специален сървър, който ще бъде с отворен достъп и всеки ще може да види какво е наблюдавано от тях. Освен че ще бъдат публикувани, данните ще бъдат анализирани и измерени", каза проф. Бонев.

Подобни мрежи от камери има в Канада, в САЩ, а това се предпоставя от големите територии в тези страни и многото астрономи, които работят по различни теми, свързани с метеорите, допълни той.