Учени създадоха магнит от един атом
Учени създадоха магнит от един атом / ThinkStock/Getty Images

Учени създадоха най-малкия магнит в света, който се състои само от един атом и може да се използва в компютрите на бъдещето, съобщи в. "Индипендънт". Постижението е на екип от Федералното политехническо училище в Лозана. Смята се, че това е най-стабилната получавана версия.

Устройствата за магнитно съхраняване на данни като харддрайв и карти памет са част от ежедневието ни. Със смаляването на компютрите обаче трябва да се смалят и те.

Тъй като е трудно да се намери нещо по-малко от атом, създаването на тези магнити се приема като важна стъпка към разработването на микроскопични футуристични компютри.

Постижението на швейцарските учени е особено забележително, защото е трудно да се поддържа намагнетизирането в толкова малък мащаб. Те са преодолели проблема, като са поставили атоми на редкия елемент холмий върху тънки филми от магнезиев окис. Електронната структура на холмия не позволява да бъде нарушено магнитното поле.

На този етап магнитът е само прототип. Получаването му е невероятно дълго и продължително и той остава стабилен само при температура около минус 233 градуса Целзий.

Източник: БТА