Учени създадоха евтин и ефикасен капан за комари
Учени създадоха евтин и ефикасен капан за комари / ThinkStock/Getty Images

Канадски и мексикански учени използваха стари автомобилни гуми, за да създадат евтин и ефикасен капан за събиране и унищожаване на яйцата на комари Aedes aegypti, които са вектори на много вируси, като зика и денге, предаде Франс прес.

Вирусът Зика може да се съдържа в три вида комари

Капанът е създаден с две 50-сантиметрови парчета стара автомобилна гума и е с формата на малка лодка. На дъното му има клапа, която освобождава нетоксична течност на базата на мляко. Тя сформира нещо като малко изкуствено блато, върху което има парче дърво или хартия. Върху него кацат женски комари, за да снесат яйцата си.

Парчето дърво или хартия се събира два пъти седмично и се изследва. Яйцата на комарите се унищожават чрез изгаряне или с помощта на етанол. Освен това след минаването на насекомите течността съдържа феромони на женски комари. Тези феромони карат повече комари да снесат яйцата си върху малкото изкуствено блато.

Какво прави някои хора по-вкусни за комарите?

Разтворът се филтрира и се връща в капана след всяко събиране на яйца на комари. Процесът увеличава концентрацията на феромони и капанът става все по-привлекателен за комарите.

Учените констатирали, че произведените по този начин капани са значително по-ефикасни от ползваните досега. Изследването им продължило 10 месеца в Гватемала. Екипът събирал и унищожавал над 18 000 яйца на комари месечно с помощта на 84 капана.

Колко кръв пият комарите и други любопитни факти за кръвопийците

Резултатите от изследването са публикувани в The Zika & Arbovirus Outbreaks channel.

Източник: БТА