Учени разкриха тайната на сърбежа

Учени разкриха тайната на сърбежа
Учени разкриха тайната на сърбежа / Thinkstock/Getty Images

Някои видове сърбежи се причиняват от съвсем леки докосвания - едва доловим допир до косъмчетата по повърхността на кожата. Този вид сърбеж се генерира по специален невронен път, разкрива ново изследване, цитирано от The New York Times. Откритието, публикувано в журнала Science, би могло да помогне на изследователите да разберат по-добре хроничните сърбежи при състояния като екзема, диабетна невропатия, множествена склероза и някои видове рак.

Проучването може да помогне и да се установи, защо някои пациенти не реагират добре на антихистаминови медикаменти.

„В бъдеще може да намерим начин да регулираме невронната активност, за да блокираме сърбежа," казва Кифу Ма, невробиолог от Харвардския университет, който е един от авторите на изследването.

Д-р Ма и колегите му са блокирали невроните, които провеждат невропептид. Когато невроните са били подтиснати, учените са докосвали опитните мишки с тънка жичка и животните са получили пристъпи на сърбеж, допълва Фокус. Обичайно мишките дори не реагират на такъв вид дразнене.

„Появиха се наранявания по кожата, а те не спряха да се чешат," казва д-р Ма. Изглежда тези неврони са свързани със сърбеж, предизвикан от леко докосване, известен като механично провокиран сърбеж. Химическите сърбежи, каквито са предизвиканите от ухапване на комар или алергична реакция, не се предават от същите неврони.