Учени предат прежда от животински кости и сухожилия
Учени предат прежда от животински кости и сухожилия / ThinkStock/Getty Images

Швейцарски учени успяха да получат прежда, използвайки желатин от кости, хрущяли и сухожилия на животни, пише списание "Уайърд".

Новият продукт е с отлични качества и е мек на пипане, досущ като истинска вълна мерино или кашмир. Той е дело на Лабораторията за приложни материали към техническия университет в Цюрих. За суровина се използва обичайният за екарисажите материал - трупове на крави, прасета и овце, от които се добива желатин. Крайният продукт се обработва термично по специален начин, докато се изтегли в нишки. Лабораторията за приложни материали е усъвършенствала оригинален метод за механизирането на процеса. Едно чиле прежда се изтегля за няколко часа.

Единственият проблем на новия продукт е, че желатинът е разтворим във вода. Сега швейцарският екип работи над това как да направи новата прежда непромокаема, използвайки отново естествени материали.

Милиони тонове трупни отпадъци се изнасят от кланиците всяка година по посока на екарисажите. Този материал може да бъде използван много рационално с новата разработка, тъй като от 1 тон желатин може да се изтегли 1 тон изкуствена вълна.

Източник: БТА