Учени откриха терапия за ХИВ
Учени откриха терапия за ХИВ / © Thinkstock/Getty Images

Учени използваха метод за генно редактиране, за да "почистят" генома на ХИВ от заразени имунни клетки на пациента. Това предотврати реплицирането на вируса и повторното заразяване на "почистени" от вируса клетки.

Като използваха технологията за генно редактиране CRISPR-Cas9, учени от университета Темпъл в Пенсилвания отстраниха ДНК на ХИВ от геномите на Т-клетки в лабораторна среда и предотвратиха повторната инфекция на клетките след новото им излагане на вируса.

Германски учени разработват генна терапия срещу ХИВ

Д-р Камел Халили и колегите му от медицинския институт "Луис Кац" към университета заявиха, че антиретровирусните лекарства могат да помогнат да се контролира ХИВ инфекцията, но след като пациентите преустановят приемането им, вирусът започва отново да се реплицира от копия на своята ДНК в други клетки.

Чарли Шийн неволно допринесе за борбата срещу ХИВ

"Откритията са важни в няколко насоки - поясни д-р Халили. - Те показват, че използваният метод за генно редактиране е ефикасен за отстраняване на ХИВ от ДНК на Т-клетки и за постоянно дезактивиране на реплицирането на вируса чрез вкарване на мутации в генома му.
Освен това свидетелстват, че методът може да защити клетките от повторна инфекция и че е безвреден за тях, тъй като не е свързан с токсичен ефект."

Учените увериха, че методът намалява количеството на вируса в клетките на пациента, а това може да се използва като терапия.

източник: БТА