Учени идентифицираха антитела, които могат да неутрализират вируса зика
Учени идентифицираха антитела, които могат да неутрализират вируса зика / БГНЕС, архив

Европейски учени оповестиха, че открили антитела, които могат да неутрализират вируса зика, предаде АФП. Това открива перспективи за разработване на ваксина срещу заболяването, което е свързано с мозъчни увреждания у фетуси.

В рамките на лабораторни експерименти въпросните антитела неутрализирали едновременно вируса зика и близкия до него вирус на треската денге. Това може да допринесе за създаване на универсална ваксина срещу двете заболявания.

Вирусът зика може да по-опасен, отколкото се предполага

Откритието съвпада с това от друго изследване, което навежда на мисълта, че скорошната епидемия от зика в Латинска Америка може би е улеснена от предварително излагане на вируса на денге.

Вирусът зика и вирусът на болестта денге имат много общи черти - принадлежат към семейството на флавивирусите, които се предават от комари.

Доказано: Зика уврежда мозъка на ембрионите

Учени от института "Пастьор", Френския център за научни изследвания и лондонския Импириъл колидж, които по-рано се поинтересували от антитела, способни да неутрализират вируса на болестта денге, сега фокусирали вниманието си върху вируса зика.

Те подбрали две антитела EDE, които могат да спрат разпространението на вируса на денге, и установили, че едното от тях е особено ефикасно при изпълнението на поставената цел да се неутрализира вирусът зика.

Рискът от разпространение на зика в Европа е малък до умерен

След това направили възстановка на мястото, където то се захваща за протеиновата обвивка на вируса зика. Така констатирали, че антитялото се захваща на едно и също място в двата случая.

Източник: БТА