Тестват вируса Зика върху животински модел
Тестват вируса Зика върху животински модел / Guliver/Getty Images

Първия животински модел за изследване на вируса Зика са създали учени от САЩ, предаде Ройтерс.

Постижението осигурява важно средство за компании и учени да тестват потенциални лекарства и ваксини срещу вируса, който се свързва с хиляди случаи на родени с микроцефалия бебета. Въпреки липсата на окончателни доказателства, че той причинява вродените дефекти, на 1 февруари тази година СЗО обяви Зика за глобална опасност за общественото здраве.

Създадоха 3-D модел на вируса Зика

Изследванията върху лекарства или ваксини срещу Зика бяха възпрепятствани от липсата на одобрен животински модел, върху който те да се тестват. Тестовете обикновено се извършват първо с клетъчни линии, след това с мишки и накрая с маймуни, преди да могат да започнат изпитания с хора.

Създаването на животински модел обикновено отнема месеци. Спешната ситуация със Зика обаче налага бързи реакции и създателите на настоящия "миши" модел са събрали резултатите само за три седмици.

Над 51 000 заразени с вируса Зика в Колумбия

За целите на изследването си учените са изпробвали редица методи да заразят със Зика мишки, които обикновено не се разболяват в лабораторни условия. В крайна сметка специалистите са тествали Зика със специален тип генномодифицирани гризачи, създадени с отслабена имунна система, за да не могат да противодействат на вируса.

След инжектирането им със Зика, мишките са се разболели, и учените са успели да открият вируса в кръвта им и в главни органи, сред които далак, мозък и тестиси.