Съосновател на Yahoo ще дари 75 млн. долара на Станфорд
Съосновател на Yahoo ще дари 75 млн. долара на Станфорд / netinfo

Съоснователят на интернет медийната компания Yahoo Inc. Джери Янг ще дари 75 милиона долара на Станфордския университет. По-голяма част от парите ще бъдат похарчени за центъра за нови проучвания на околната среда, обявиха от учебното заведение.

Янг, който основава Yahoo през 1994 година, заедно с колегата си от университета Дейвид Фило, планира да дари парите на части за период от няколко години. Това ще бъде най-голямото от няколкото дарения, които Янг е правил за неговата Алма матер досега.

Общо 50 милиона долара ще бъдат изразходвани за изследвания на околната среда и търсене не енергийни източници, а 5 милиона ще бъдат насочени към сградата за обучение на докторанти на медицинския факултет на Станфорд. Останалите 20 милиона долара ще бъдат използвани за бъдещи проекти.

Според списание „Форбс” състоянието на Янг се оценява на 2 милиарда и 400 милиона долара за 2006 година. За изтеклата фискална година Станфорд е получил дарения на чиста стойност 911 милиона долара, което е с 50% повече от изминалата година.