Русия иска да изследва астероиден пояс със спускаеми апарати
Русия иска да изследва астероиден пояс със спускаеми апарати / БГНЕС

Проект за изследване на обекти в главния астероиден пояс с помощта на спускаеми апарати предлага да бъде внесен в програмата за изследване на малки тела в Слънчевата система НПО "Лавочкин", предаде ТАСС. Това заяви представителят на предприятието Александър Шаханов.

Роскосмос се отказва от проектите, свързани с полети до Луната

"В рамките на програмата предлагаме да бъдат осъществени три мисии - първата от тях е свързана с изследване на околоземна група астероиди с помощта на малък космически апарат, втората - с изследване на тела в главния астероиден пояс и избиране на най-интересните от тях за по-нататъшни проучвания, а третата - с изследване на избраните астероиди в главния астероиден пояс с помощта на спускаеми апарати", поясни той.

Главният астероиден пояс е разположен между орбитите на Марс и Юпитер. През 2007 г. за изследване на обекти в него - астероида Веста и планетата Церера, бе изстрелян космическият апарат "Доун" на НАСА.

Снимки на Доун разкриха нови детайли от Церера (СНИМКА)

През 2011 г. той стигна до Веста, а през 2012 г. се отдалечи от астероида и се отправи към Церера. "Доун" стигна до Церера през март м.г. и оттогава кръжи около планетата, като постепенно снижава орбитата си.

Източник: БТА