Разработват мека батерия от дърво
Разработват мека батерия от дърво / ThinkStock/Getty Images

Оказва се, че добитата от хартиена пулпа наноцелулоза е изключително полезен материал, пише Gizmag. Тя се ползва за леки и здрави композити, поглъщащи петрол гъби и биоразградими компютърни чипове. Сега учени от Швеция и САЩ са изобретили мека батерия, която е по-устойчива на удар и натиск от твърдите батерии.

Наноцелулозата, позната под съкращението CNF (Cellulose NanoFibrils), се произвежда от дървени отпадъци, които се добавят към вода и се обработват механично, докато се превърнат в малки целулозни нишки. Водата от получения гел се извлича и това, което остава са свързани една с друга нанонишки.

Учени лансират идея за процесори от биоразградим материал

Учени от Шведския кралски технологичен институт и Станфордския университет в Калифорния са използвали наноцелулоза, за да създадат лек, порест, подобен на аерогел материал.

"Материалът прилича на пяната в матраците, въпреки че е малко по-твърд, по-лек и по-порест", казва шведският изследовател Макс Хамеди. Гъбестият материал е обработен с електропроводимо мастило, което му е придало способността да задържа електрически заряд.

Град без хора в САЩ ще приюти технологични експерименти

Благодарение на триизмерната си структура материалът е в състояние да складира повече енергия в по-малко пространство в сравнение с конвенционалните батерии, съдържащи двуизмерни материали.

Учените отбелязват, че ако се разпростре върху плоскост, един кубичен дециметър CNF би покрил по-голямата част от футболно игрище.