Учени лансират идея за процесори от биоразградим материал
Учени лансират идея за процесори от биоразградим материал / ThinkStock/Getty Images

За да направят интензивно развиващата се полупроводникова индустрия по-екологична, учени от американския щат Уисконсин предлагат алтернатива. В публикация в журнала Nature Communications те описват концепцията си за носеща част на компютърните чипове от целулозни нанофибри - материал, познат под съкращението CNF, който на практика е форма на хартията.

При производството му дървото се раздробява на още по-фини нишки, отколкото при производството на хартия. От раздробеното в наномащаби дърво се прави прозрачния, гъвкав и 100 процента биоразградим CNF.

Материалът притежава свойствата на полупроводник, което е важна предпоставка за използването му в процесори. Главната трудност, с която са се сблъскали учените е била причинена от свойството на дървото да поема влага и да променя формата си. След множество опити изследователите са намерили решение - тънък пласт от изкуствена смола.

"По-голямата част от чипа се състои от носещия материал. За всичко останало се изискват само няколко микрометъра", казва ръководителят на проучването Дзенианг Ма. Ако базираните на петролни продукти материали се заместят с наноцелулоза, няма да е необходимо процесорите да се рециклират по специален начин. "Чиповете с целулоза са толкова безопасни, че човек би могъл просто да ги хвърли в гората и да ги остави на гъбите. Те ще бъдат толкова безвредни, колкото са естествените торове".

Йей Хуан Юнг, съавтор на проекта, отбелязва обаче, че възприемането на наноцелулозата като носещ материал няма да стане бързо. Въпреки че цената на CNF не е висока, използваните в момента неекологични материали все още са по-евтини заради масовия мащаб на производство.

Източник: Фокус