Разработиха конкурентен робот на Пепър
Разработиха конкурентен робот на Пепър / Guliver/Getty Images

Японският индустриален конгломерат "Хитачи" представи нов модел полуандроиден робот, чието предназначение е да упътва туристи на предстоящите Олимпийски игри през 2020 г., също като разработения от "Софтбанк" Пепър, съобщи АФП.

Новото изобретение се казва Емию 3 и е наследник на предишния полухуманоиден Емию 2, представен от фирмата през 2007 г.

Заради новата вълна на интерес към този тип разработки, "Хитачи" взе решение да поднови проучванията си, поставяйки акцент върху информационните технологии, промишлените роботи и изкуствения интелект.

Роботът Пепър разбира човешките чувства (СНИМКИ)

Емию 3 има 14 микрофона, няколко вида приемници, предвижва се на колела и е с ръста на тригодишно дете (90 см височина, 15 кг тегло). Роботът е проектиран да ориентира хората в околната среда, да ги заговаря и да отвръща на въпросите им на няколко езика.

Въпреки убедителната демонстрация, роботът все още не е одобрен за употреба в реални условия (гари, летища и т.н.)

Роботи сключиха за пръв път брак в Япония (ВИДЕО)

"Ще проведем няколко различни експерименти и вярваме, че до 2018 г. Емию 3 ще бъде пуснат в употреба", каза един от разработчиците в "Хитачи" Ацуши Баба.

Емию 3, който вероятно ще разшири функциите си в следващия модел Емию 4, е конкурент на робота Пепър. Той вече се използва в магазини и подобни места, но все още не е в състояние да поддържа импровизиран разговор без човешка намеса.

Източник: БТА