Япония ще изстреля космически телескоп
Япония ще изстреля космически телескоп / снимка: Reuters

Япония подготвя космически телескоп, който смята да изведе в орбита тази година, за да наблюдава Венера, Марс и Юпитер и по този начин да се разбере по-добре произходът на земната атмосфера и защо животът е могъл да се развие на Земята, съобщи Японската космическа агенция Джакса, предава АФП.

Компанията смята да изстреля телескопа със сателит, чиято мисия ще бъде да изследва газовете, които заобикалят трите най-близки до Земята планети в Слънчевата система. Учените от Джакса ще опитат също така да разберат дали слънчевите ветрове оказват влияние върху магнитосферата на Юпитер.

Сателитът с тегло 320 кг, който все още няма име, ще бъде поставен в елипсовидна орбита между 950 и 1150 км надморска височина, предава БГНЕС. През 2014 г. данните от японския телескоп за Марс ще бъдат съчетани с тези от телескопа Хъбъл и ще бъдат на разположение на всички учени в света, съобщи още Джакса.

"В момента не можем да обясним защо атмосферата на Марс, Венера и Земята са различни. Надяваме се да разберем това с тази мисия", посочиха японските учени.