Полупланетарна двойка озадачава астрономите
Полупланетарна двойка озадачава астрономите / netinfo

Двойка странни нови космически светове, които неясно очертават границите между планети и звезди, беше открита извън нашата Слънчева система. През последните години бяха идентифицирани и десетки други подобни обекти, но за първи път са наблюдавани "близнаци".

Наречени "планемос" те обикалят една около друга, а не около звезда. Тяхното съществуване поставя под въпрос сегашната теория за формирането на планетите и звездите, съобщават астрономи в научното списание "Сайънс". "Това е наистина забележителна двойка близнаци - всеки един от които има маса около 1% от тази на Слънцето", казва Рей Джаявардана от университета в Торонто, съавтор на статията в "Сайънс".

Двойката, според астрономите, принадлежи към нов клас планетообразни обекти, движещи се в космоса, т.н. обемни обекти или "планемос", които не са обвързани със звезди. Изглежда те са били скалъпени от сгъстяващ се газов облак, по подобен начин на звездите, но са много студени, за да бъдат истински звезди. И докато имат маса подобна на гигантските планети, открити извън Слънчевата система (най-голямата тежи 14 пъти повече от Юпитер), те не са святани и за истински планети.

Двата обекта имат подобен спектър и цвят, което предполага, че са възникнали по едно и също време преди милион години. Те са на разстояние 6 пъти по-голямо от това между Слънцето и Плутон и могат да бъдат наблюдавани в Ophiuchus на около 400 светлини години. Те са регистрирани под официалното име Oph 162225-240515 или накратко Oph 1622.