/ iStock/Getty Images
Идеалното почистване на дома не е само идея фикс на отдадени домакини. Безупречната чистота е грижа за здравето, която вече никой не бива да пренебрегва.
 
Не нужно обаче да се ползват хиляди литри препарати, за да се постигне безупречна чистота. Нужна е само чиста вода, загрята до над 100 градуса.
 
При толкова висока температура умират всички вируси и бактерии. Неслучайно бебешките биберони и шишета се изваряват, за се стерилизират и да станат безопасни за употреба – защото горещата вода е достатъчна.
 
Допълнителен почистващ ефект има и когато горещата вода е под високо налягане, както е при парочистачките на Karcher. Така се постига унищожаване на 99.999%* от коронавирусите, както и 99.99% от обичайните за домакинството бактерии по твърди повърхности.
 
Всяко помещение има своите специфики, ето на какво да обърнете внимание почистването на всяко помещение:
 
Почистване на кухнята 

Karcher

Кухнята е помещението с най-много предизвикателства. Тъй като там се приготвя храна, всички повърхности трябва да са идеално чисти. След края на готвенето предстои друго предизвикателство – как да върнем блясъка на стъклокерамичния плот на печката, да махнем варовика от смесителя за вода, да премахнем всички издайнически пръски доматен сос от пода.
 
Когато почиствате кухненските повърхности, трябва да внимавате много в избора на почистващи препарати. Съвременните печки например се надраскват много лесно дори от леко абразивни препарати и гъби. Лъскавите повърхности на шкафчетата също не понасят нищо грубо, а всяка домакиня знае, че без търкане рядко става чисто.
 
Всъщност не са нужни няколко различни препарата, а само удобната за употреба парочистачка SC1 Easy Fix или SC2 Еаsy Fix. И двете разполагат с голямо разнообразие от приставки, като разликата идва от вместимостта на контейнера за вода и почистващата сила.
 
Горещата вода съвсем лесно разтваря мазнините, премахва загорялото и дезинфекцира всички повърхности без да се налага да търкате или да се тревожите, че по плота за готвене например е останал почистващ препарат.
 
Почистване на подове 

Karcher

Почистването на подове винаги е трудоемко. Различните повърхности искат различен подход и често – различен препарат.
 
За да сте спокойни, че чистите добре, а не просто да разнасяте равномерно мръсотията и бактериите, кърпите и моповете за почистване на пода трябва да се изпират добре след всяка употреба и да се подменят всеки месец.
 
Когато почиствате ламинат и паркет например трябва да е с добре изстискан, само влажен парцал. Когато почиствате плочите и теракота, особено в коридора до входната врата, трябва да сте сигурни, че сте унищожили всички внесени отвън бактерии и замърсявания.
 
Можете да улесните и подобрите почистването на различните повърхности у дома като заложите на добрата стара гореща вода. Уреди като моделите SC 3 Upright EasyFix Premium, SC 3 Upright EasyFix на Karcher имат достатъчно на брой приставки, с които да почистите удобно и безопасно всички подове.
 
Смяната на почистващите микрофибърни кърпи е изключително лесна, благодарение на залепването тип велкро. След края на почистването се изпират в пералнята и са готови за повторна употреба.
 
Има приставка дори за освежаване на килими, което е добра новина за идващите студени месеци, в които ще търсим уюта на меките тъкани.
 
Почистване на банята 

Karcher

Справянето с различните бактерии в банята без да се повреждат стъклените, керамичните и пластмасовите повърхности е сред големите трудности при почистването на банята.
 
Не са един и два случаите, в които силни препарати увреждат непоправимо току-що поставени хромирани смесители за баня. Наслагванията от сапун върху стъклените прегради на душ кабините са другото голямо затруднение при почистването на банята.
 
А в същото време всяка повърхност в банята трябва да е безупречно чиста, тук няма две мнения.
 
Вместо да се прибягвате до странни комбинации от препарати, можете да се доверите и тук на горещата пара. С нейна помощ се отстраняват без проблем остатъци от сапун, варовикови отлагания и всякакви бактерии.
 
Премиум почистване на целия дом, без да забравяме гладенето 

Karcher

Най-комплексните модели от серията – SC4 Easy Fix Iron SC 4 EasyFix Premium Iron имат целия набор от приставки, необходими за почистване на дома – накрайници за ъгли и труднодостъпни пространства, микрофибър за под и удължаващи тръби, четка за почистване на килими и...ютия.
 
Да, уредите на Karcher са толкова многофункционални, че съчетават в едно уред за почистване и ютия. Гладенето с пара е единственият начин да се справите с упоритите гънки след пране и да оформите ръб на официалните панталони и ризи.
 
Освен това гладенето на пара скъсява наполовина времето за гладене и дезинфекцира дрехите.
* При точково почистване с парочистачка Керхер, т.е. при обработване с пара в продължение на 30 секунди при максимална степен на пароподаване с директен контакт с почистваната повърхност, могат да се отстранят от гладки твърди повърхностни 99,999 % от вирусите с обвивка, като вируси корона и инфлуенца (с изключение на вирус хепатит Б). Тестът е извършен с модифициран Vacciniavirus Ankara.