Откриха как са се образували Хималаите
Откриха как са се образували Хималаите / ThinkStock/Getty Images

Учени откриха първата микроплоча в Индийския океан, съобщи ЮПИ. Тя разкрива едновремешен сблъсък между индийската и евроазиатската тектонска плоча, довел до образуването на Хималаите - най-високата планинска верига в света.

В Тихия океан са идентифицирани 7 микроплочи, но става въпрос за първата, която е открита в Индийския океан.

Местонахождението й е установено и картографирано от американски и австралийски учени. Издатините и вдлъбнатините по нея свидетелстват за период на стрес, предизвикан от континентален сблъсък преди около 47 милиона години.

"Възрастта на най-големия континентален сблъсък на Земята дълго бе оспорвана, като се смяташе, че той е станал преди най-малко 59-34 милиона години", заяви Кара Матюс от университета на Сидни.

„Установяването на тази възраст е особено важно за опознаване на връзката между издигането на планински вериги и големите климатични промени", добави тя.

Учените са кръстили откритата от тях микроплоча Мамерикс, на пионера в картографирането на морското дъно Жаклин Мамерикс от института Скрипс по океанография в Ла Хоя, Калифорния.

На мястото на сблъсъка, довел до образуването на Хималаите, продължава да има тектонски стрес. Вследствие на сблъсъка се е складирала енергия, част от която се освобождава посредством земетресения.

Изследването на микроплочата ще позволи на геолозите да си създадат по-ясна представа за тектонския стрес в района. Учените обаче са си поставили по-голяма цел - да проучат как сблъсъкът и издигането на Хималаите са променили климата.

Източник: БТА