Мозъчно-компютърна връзка помогна на млад мъж да проходи
Мозъчно-компютърна връзка помогна на млад мъж да проходи / ThinkStock/Getty Images

Мозъчно-компютърна технология, която е в състояние да преобразува мисли в движения, е помогнала на парализиран от кръста надолу в резултат на гръбначно увреждане пациент да стане първият, проходил без намесата на роботика, предаде Ройтерс, позовавайки се на учени от Калифорнийския университет - Ървайн в САЩ.

Първите бавни и несигурни стъпки на 28-годишния пациент Адам Фриц от Калифорния са документирани в предварително изследване, публикувано в британското издание "Journal of NeuroEngeneering and Rehabilitation" и във видеоклип в YouTube.

Парализиран мъж контролира роботизирана ръка с мисъл

Постижението е направено с помощта на система, позволяваща на мозъка да "подмине" увредения гръбначен мозък и вместо това да изпрати сигнал за контролирано движение на краката чрез компютърен алгоритъм до електроди, поставени около коленете на пациента.

Изследователите от Калифорнийския университет - Ървайн определят постигнатото като обещаващ резултат в развитието на мозъчно-компютърния интерфейс, който някой ден може да помага на пациенти с гръбначни травми или прекаран инсулт отчасти да възстановят подвижността си.

Макар да ги делят години от клинично приложение, тъй като резултатите трябва да бъдат повторени с други пациенти, според учените постижението им доказва, че е възможно да се възстанови интуитивното, контролирано от мозъка движение след пълно увреждане на гръбначния мозък.

Източник: БТА