Луната преместила полюсите си
Луната преместила полюсите си / © Thinkstock/Getty Images

Луната не винаги се е въртяла под същия ъгъл, под който се върти днес.

Това предполага ново проучване, цитирано от агенция Фокус. Оста на спътника ни вероятно се е променила преди около три милиарда години вследствие на активността на лунни вулкани. Вулканите са нагрели едната страна на повърхността на небесното тяло, променяйки масата и структурата на космическите скали във вътрешността му.

Изследователи са открили промяната на оста, проучвайки разположението на водния лед в областта на лунните полюси. Екипът е използвал разпределението на леда, за да докаже, че оста на Луната се е преместила с приблизително шест градуса.

Какво доказва, че Земята е плоска?

"Това е все едно северният полюс на Земята да отиде в Гренландия," казва авторът на проучването Мат Сиглър от Института за планетарни науки.

Работата на изследователите показва, че голяма част от водния лед на лунните полюси се е образувал преди промяната на ориентацията на Луната. Това означава, че този лед е от първите години на Слънчевата система, за която се смята, че е на възраст 4.5 милиарда години.

Уникално: На Марс и Луната могат да се садят домати

"Ако изпратим астронавти на лунните полюси, те ще вземат проби от най-древната вода," казва Джеймс Кийн, планетарен учен от Аризонския университет.