Китай навлезе в ерата на високоскоростните влакове
Китай навлезе в ерата на високоскоростните влакове / netinfo
Китай официално пусна в експлоатация новата услуга за високоскоростен железопътен транспорт – 140 влака, които могат да достигат скорост от 200 км/ч, ще се движат по високоскоростна мрежа с дължина 6000 километра. Това съобщи държавната агенция Синхуа, цитирана от Франс прес.

До края на годината броят на бързите локомотиви (CRH или China Railway High-speed), които могат да достигат скорост до 250 км/ч, се очаква да достигне 257. Това ще бъде шестото увеличаване на скоростта от 1997 г., когато влаковете в Китай се движеха с 60 км/ч, а днес тяхната скорост е 160 километра в час.

Въпреки официалните твърдения, според които Китай предстои да управлява базовата технология на влаковете, движещи се с над 200 км/ч, първите примери в основната си част са произведени в чужбина по договори за трансфер на технология с японската Мицубиши-Кавасаки (Mitsubishi-Kawasaki), канадската Бомбардие (Bombardier), френската Алстом (Alstom) и германската Сименс (Siemens).

Дължината от 6000 километра на китайските високоскоростни линии "надхвърля общата дължина на линиите, по които могат да се движат високоскоростни влакове, в девет европейски страни", твърди заместник министърът на железопътния транспорт Ху Ядун.

До 2020 г. азиатският гигант планира общата дължина на високоскоростните линии да достигне13 000 километра. Към тази дата страната в страната се очаква да има железопътна мрежа от 100 000 километра според колосалния железопътен план, изготвен преди много години.