Китай изстрелва пет спътника за изучаване на Слънцето
Китай изстрелва пет спътника за изучаване на Слънцето / ThinkStock/Getty Images

В близките пет години китайските учени ще изстрелят пет спътника за изучаване на слънчевата активност, като ще бъдат проведени съвместни изследвания с европейските им колеги, съобщава ТАСС.

Китай изстреля спътник за дистанционно сондиране на Земята

"Стартовете ще бъдат част от китайската програма за усвояване на космоса", заяви сътрудникът на Академията на науките на Китай У Цзи. "Пет спътника ще наблюдават слънчевата активност и нейното въздействие върху Земята", посочва той.

По думите на специалиста спътниците ще бъдат задействани в рамките на китайско-европейски научен проект, като ще бъдат използвани и за изучаването на черните дупки.

Китай изстреля спътник да изследва Космоса

Китай започна своята програма за усвояване на космоса през месец октомври 1956 г. Първият китайски космодрум беше построен през 1958 г. в Цзюцюан в северозападната провинция Гансу. През месец септември 1960 г. от този космодрум беше успешно изстреляна първата ракета съветско производство, а през 1960-а - първата китайска ракета.

Очаква се Китай да създаде собствена орбитална станция към 2020 г., а на следващия етап е предвидено изпращането на човек на Луната.

Източник: БТА