Как изкачвате стълбите показва колко дълго ще живеете
Как изкачвате стълбите показва колко дълго ще живеете / Sofia Photo Agency, архив

Изследването на дължината на окончанията на хромозомите може да не е най-добрият метод да се предскаже колко дълъг ще е животът на човек.

Прости показатели, като възрастта, способността да се изкачват стълби или да се изминават пеша къси разстояния, могат да прогнозират по-прецизно продължителността на живота, увериха учени.

Те изследвали смъртните случаи за 5-годишен период сред възрастни хора в САЩ (60 и повече години), Коста Рика (61 и повече години) и Тайван (53 и повече години). Целта била да се установи как за 5-годишен период основни показатели, като възраст, мобилност и тютюнопушене, предсказват продължителността на живота в сравнение с онова, което прогнозира дължината на теломерите.

Колкото повече стълби изкачиш, толкова повече ще живееш

Откакто бе установено, че у хората теломерите са като молекулярен часовник, се проявява голям интерес дали дължината им може да предскаже кога ще умре даден човек.

Новото изследване обаче навежда на мисълта, че вероятността за точна прогноза въз основа на дължината на теломерите не надвишава 50 процента. В действителност най-точният показател е настоящата възраст, поясниха учените.

"Данните за дължината на теломерите бяха представени сензационно и в някои случаи значението им бе преувеличено от компании, които извличат изгода от изследвания върху пазарни продукти", заяви ръководителката на изследването Дейна Глей от Джорджтаунския университет във Вашингтон.

Източник: БТА