И микроби в океана влияят върху климата
И микроби в океана влияят върху климата / снимка: Guliver/Getty Images

Учени оповестиха, че аерозолите, създадени от пръските океанска вода, може да повлияят върху образуването на облаци и начина, по който слънчевата светлина се разпространява по океанската повърхност. Резултатите от ново изследване показват, че е възможно микроби в океана да повлияят върху химичния състав на пръските океанска вода и взаимодействието между океана и атмосферата, съобщи ЮПИ.

Учените констатирали, че бактерии по океанската повърхност може да окажат своето въздействие върху молекулярния състав на капчиците в пръските океанска вода. Докато унищожават фитопланктона, микробите отделят протеини, захари и липиди, които е възможно да бъдат пренесени по въздуха, когато са като уловени в капан в капчици в създадените от вълни пръски океанска вода.

В рамките на поредица лабораторни експерименти учени от Центъра за влиянието на аерозолите върху климата и околната среда в Ла Хоя, Калифорния, създали модел на взаимодействието между съдържащи микроби водни капчици и атмосферата. Целта на Кимбърли Пратнър и колегите й била да установят как различни микроби и техните молекулярни странични продукти може да повлияят върху способността на пръските морска вода да образуват облаци.

Учените пресъздали цъфтеж на фитопланктон, като в лабораторна среда ползвали морска вода от Калифорнийския залив. Експериментите показали, че различните концентрации хранещи се с фитопланктон бактерии влияят върху нивата на неразтворимите във вода органични странични продукти, които са изхвърлени във въздуха чрез капчиците морска вода и може да окажат своето въздействие върху образуването и състава на облаците.

Източник: БТА