Хъбъл засне центъра на Млечния път (СНИМКИ)
Хъбъл засне центъра на Млечния път (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Американски учени получиха снимка на центъра на Млечния път, на която се виждат над 500 000 звезди, предаде ТАСС.

Както оповестиха от НАСА, снимката в инфрачервения диапазон е направена от космическия телескоп "Хъбъл". Заснета е и черната дупка Стрелец А, чиято маса е около 4 милиона пъти по-голяма от слънчевата. По мнението на експерти, визуалното поле на снимката обхваща 50 светлинни години.

Учени надзърнаха до "края" на Вселената (ВИДЕО)

Центърът на нашата галактика е отдалечен на разстояние около 27 000 светлинни години от Земята. Броят на звездите в центъра на Млечния път досега не е точно установен.

Учени обаче предполагат, че там има не по-малко от 10 милиона звезди. Това скупчване е невъзможно да се наблюдава от човека поради разсейването на светлината, дължащо се на междузвездния прах.

Какво ще се случи със Земята и Млечния път след 4 млрд. години?

Експерти на НАСА са уверени, че благодарение на подобни снимки с висока разделителна способност астрофизици ще успеят да проследят движението на звезди в нашата галактика и да получат допълнителни данни за състава и масата им.

Образ, невиждан до момента: Вселената в едно изображение (СНИМКА)

Телескопът "Хъбъл" бе изстрелян през април 1990 г. и досега е изпратил на Земята милиони снимки, които позволяват на учените да разширят представите си за структурата на Вселената.

Източник: БТА