Facebook знае кога спим
Facebook знае кога спим / БГНЕС, архив

Датчанин, който се занимава с разработване на софтуер, е намерил начин да проследява кога спят приятелите му и то чрез Facebook.

Софтуерът, създаден от Сорен Лоув-Янсен, е базиран на промените в активността на потребителите на Facebook и приложението Messenger, съобщава Фокус, цитирайки The Verge.

Колко лайка му трябват на Facebook, за да ни опознае по-добре от нашите близки?

Тъй като голяма част от хората проверяват профила си сутрин и вечер преди да заспят, Лоув-Янсен е бил в състояние да събере и обобщи информация за сънните им навици.

Как се хаква Facebook профил за минути (ВИДЕО)

Софтуерът на Лоув-Янсен проверява активността на потребителите на всеки десет минути. На базата на събраната информация се създават графики, които онагледяват моделите на сън.

Facebook обаче е помолил създателя да не позволява на други хора да използват софтуера, тъй като нарушава правилата за използване на услугата. Лоув-Янсен е публикувал програмата в GitHub и най-малко 1000 души вече са я свалили. Разработчикът отказва да я свали, тъй като разработката му има за цел да покаже колко много лични данни могат да се извлекат от свободно достъпна информация.