Дизеловите коли превишават 12 пъти екологичните норми на ЕС
Дизеловите коли превишават 12 пъти екологичните норми на ЕС / Guliver/Getty Images

Автомобилите с дизелови двигатели превишават до 12 пъти екологичните норми на ЕС по количеството на изхвърлените вредни вещества по време на движение.  Това съобщава в. "Гардиън", представяйки резултатите от правителствено разследване, на фона на "дизеловия скандал", в който се оказа замесен концернът "Фолксваген".

Ауди призна за манипулиращ софтуер при негови двигатели

Британското министерство на транспорта извърши проучване на автомобили "Форд", "Рено" и "Воксхол" за съответствие с изискванията за околната среда. Резултатът е, че нито един от 37-те коли не е издържал теста за емисии на азотни окиси.

Специалистите установили, че нивото на изхвърляне в атмосферата токсични химически съединения значително се разминава, когато машината е в статично състояние, в лабораторни условия и когато се движи по пътя.

Дизеловите коли превишават 12 пъти екологичните норми на ЕС
netinfo

"Фолксваген" предлага решение по „дизеловия скандал"

Изданието отбелязва, че за разлика от случая с "Фолксваген", няма да има санкции за производителите, тъй като не са го допуснали съзнателно.

Концернът "Фолксваген" се оказа в центъра на "дизелов скандал" след като в автомобилите им бе открит софтуер, който позволява да се заобиколят строгите екологични стандарти на САЩ. Както обявиха от "Фолксваген", проблемът с манипулацията на екологичните тестове засяга близо 11 милиона автомобили в цял свят.

Източник: БГНЕС