Безплатни слънчеви станции зареждат електромобили в Калифорния
Безплатни слънчеви станции зареждат електромобили в Калифорния / снимка: Reuters, архив

Калифорнийският производител на електрически автомобили "Тесла Мотърс" откри първите си безплатни зарядни станции на слънчева енергия.

"Тесла" откри първите си шест станции "Суперчарджър" в Калифорния. Компанията предвижда да оборудва с тях и други големи магистрали в САЩ и да започне да ги инсталира в Европа и Азия през второто полугодие на 2013 година.

През 2015 година мрежата трябва да разполага с повече от 100 станции.

"Тесла" твърди, че тези станции ще позволят за половин час достатъчно зареждане на батериите на колите, за да може да се шофира три часа със 100 км/ч.

"Мрежата "Суперчарджър" на "Тесла" ще промени ситуацията при електрическите автомобили, като ще позволи пътуването на дълги разстояния толкова удобно, колкото с бензинови коли", увери собственикът на компанията Елън Мъск, цитиран от БГНЕС.

"Тесла" стана известна със спортния си електрически роудстър с цена над 100 000 долара. Малкият автомобилостроител започна продажбите през юни на луксозния седан Model S, чиито цени тръгват от 49 900 долара. "Тесла" обаче изостава с плана си за доставките на тази кола, което я принуди да преразгледа предвижданията си за своя годишен оборот.