Бактерия от нюйоркска врата вирее в Космоса
Бактерия от нюйоркска врата вирее в Космоса / © Thinkstock/Getty Images

Бактериите от вида Bacillus safensis се развиват много по-добре в космоса, отколкото на Земята, установиха учени от университета в Дейвис, щата Калифорния, предаде ЮПИ.
Миналата година специалисти изпратиха и проследиха 48 щама бактерии на Международна космическа станция /МКС/.

От тях, в условията на микрогравитация, най-добре се чувствали Bacillus safensis, които се развивали с 60 процента по-голяма скорост, отколкото събратята им от контролната група, отглеждана при земни условия.

По-рано специалистите документираха способността на подобни микроорганизми да оцеляват върху външните повърхности на МКС. Сегашните усилия на учените се съсредоточиха върху изследването на бактериите на борда на станцията.

Как се отразяват на човека 340 дни в Космоса?

Обикновено специалистите отглеждат различните щамове в течна среда, но това не бе възможно на борда на МКС. За лабораторията в космическата станция те разработиха специален твърд субстрат, в който да отглеждат тези микроорганизми.

Учените все още не могат да си обяснят защо Bacillus safensis просперира в Космоса, докато останалите 47 вида показват едни и същи показатели на растеж на Земята и в орбита.

НАСА разсекрети записи на странните звуци, чути от астронавтите от Аполо 10

Ръководителят на екипа Дейвид Койл се надява да бъдат направени още изследвания в тази посока, за да се разбули тази тайна. Той само припомни, че този удивителен щам бил изолиран от дръжка на врата в град Ню Йорк, преди да бъде изпратен в Космоса.

Източник: БТА