/ Thinkstock/Getty Images
Руски програмисти очакват появяването на комуникационната технология 6G в рамките на 5 години, съобщава в интервю за РИА-Новости експерт.
 
Интервюто е взето по време на Петербургския международен икономически форум. Валентин Макаров ръководи работната група SafeNet, която в рамките на проекта "Цифрова икономика" отговаря за пазара на новите персонални системи за сигурност.
 
В момента редица страни работят за внедряването на технологията на връзка 5G. Мрежите 5G дават възможност за информационен обмен в реално време със скорост над 10GB/сек, което е 30 пъти по-бързо от 4G. Технологиите 5G дават и минимално време за отговор при зареждане на данни и голям капацитет на мрежата.
 
Китай поведе надпреварата за разпространение на 5G ултрабърз интернет

Международният съюз по електронни комуникации планира да утвърди технологията 5G в края на 2018 г., а въвеждането на новия стандарт да стане към 2020 г.
 
Технологията 6G би могла да се използва за т.нар. промишлен интернет, в който помежду си ще общуват не хора, а изчислителни мощности. И тъй като няма да общуват хора, то подходът би трябвало да бъде различен.

От крадец на технологии до технологична сила

След пускането на 5G и изграждането на нова инфраструктура за сигурност, може да се очаква пускането за самостоятелна и сигурна работа на дронове, безпилотни автомобили, дистанционна медицина и други подобни, обявява експертът.
БГНЕС