Майкъл Блумбърг дарява милиони за кампанията на демократите
Майкъл Блумбърг дарява милиони за кампанията на демократите / getty images
Милиардерът Майкъл Блумбърг, певецът Джон Леджънд, баскетболната звезда ЛеБрон Джеймс и други дарители предоставиха 20 милиона долара за плащането на дълговете на бивши затворници във Флорида, за да могат те да гласуват на изборите на 3 ноември, предаде Франс прес.

Някои смятат, че тази мярка може да повлияе на резултата от президентските избори заради ключовата роля на Флорида в изхода от вота, противопоставящ Доналд Тръмп на Джо Байдън. Самият Блумбърг този месец публично обяви, че превежда 100 млн. долара за кампанията на Джо Байдън.

Организация, наречена Комисия по възстановяване на правата във Флорида, заяви вчера, че е събрала дарените средства, за да може да плати дълговете на затворници, излежали присъдите си в затвори в щата. Закон, влязъл неотдавна в сила във Флорида, отменя временно правото на гласуване на престъпници, излежали присъдата си, но все още неплатили наложените им от съда глоби или съдебни разходи.

Някои от тези затворници имат дългове, възлизащи на няколко десетки хиляди долара и повечето от тях не могат да ги платят. Новият закон може да попречи де факто на до 750 000 души, основно цветнокожи или латиноси, да гласуват.

Смята се, че във Флорида цветнокожите или избирателите с произход от Латинска Америка, по традиция гласуват за демократите.

В дарителската кампания са участвали над 44 000 души и компании от САЩ. Сред тях са също и бившата баскетболна звезда Майкъл Джордан, певицата от кубинско-американски произход Камила Кабело, режисьорът Стивън Спилбърг и съпругата му Кейт Капшоу. Сред дарителите са и компаниите Уорнър брос, Ем Ти Ви, Комеди сентрал и местни отбори.