Знакови срещи в Брюксел проведоха Цветанов и Цацаров
Знакови срещи в Брюксел проведоха Цветанов и Цацаров / Sofia Photo Agency, архив

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, заедно с министъра на правосъдието Диана Ковачева и главният прокурор Сотир Цацаров имаха знакови срещи в Брюксел с главния секретар на Еврокомисията Катрин Дей и с ръководителя на агенцията за борба с финансовите измами ОЛАФ, предаде БНТ. Според някои прогнози в Еврокомисията българските представители е трябвало да бъдат устно информирани за текущото състояние на наблюдението по напредъка в съдебната реформа, борбата с организираната престъпност.

Ден преди Европейската комисия да оповести доклада за Румъния за съдебната реформа и борбата с организираната престъпност, българските представители се срещнаха с жената, отговаряща за мониторинговия механизъм - Катрин Дей. Очакванията, че на тази среща Комисията ще обяви наблюденията си върху тези теми и за България, не се оправдаха.

Разговорите са били рутинни, според българските представители и според говорител на Комисията. По време на срещата главният прокурор е обяснил как са избрани заместниците му и как смята да изпълнява препоръките на Комисията. Министърът на правосъдието Диана Ковачева е разказала за готвените законодателни промени в съдебната система, а вицепремиерът Цветанов - за начина на избиране на комисията за конфискуване на незаконно имущество, в която ще има представители на трите власти.

"Има представителност на изпълнителната власт в лицето на председателя на комисията, три кандидатури, които се обсъждат и ще бъдат гласувани от българския парламент. На заместникпредседателското място - за двама от общо тримата членове, които се избират от Народното събрание, ще бъдат от опозицията, другата кандидатура ще бъде предложена от президента на републиката", обясни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Преди това Цветан Цветанов се е срещнал с висши политици от ЕНП - генералният секретар Лопес и шефа на групата в парламента Доул.

В ОЛАФ Цветанов, Цацаров и директорът на агенцията Джовани Кеслер са говорили за делото "Сапард", както и за бъдещото създаване на европейска прокуратура. Все още няма конкретни срокове за това, но ясното е, че в нея могат да участват всички европейски страни, които пожелаят.

"Европейската прокуратура да се развие не просто като надграждане на ОЛАФ, а като централен орган, който има своите съответни национални представителства по страните членки, които имат и съответни правомощия, за да разследват злоупотреби с европейски средства. Прокуратура, на която ОЛАФ ще бъде оперативният разследващ орган", подчерта главният прокурор Сотир Цацаров.

Що се отнася до това, кога България ще бъде устно информирана за напредъка си в съдебната реформа и борбата с организираната престъпност, това се очаква да стане скоро, но не е фиксирана дата.