/ iStock
Човешките гласове предизвикват значително повече страх у дивите бозайници, отколкото ревът на лъвовете, установи проучване в Южна Африка, цитирано от BBC.

Симпатичните слоници Фрося и Луиза радват посетителите на Софийския зоопарк (ГАЛЕРИЯ)

Учените пуснали записи на хора, които говорят нормално през високоговорители, скрити в дупки в националния парк Крюгер. Около 95% от животните били изключително уплашени и бързо се разбягали.

За разлика от това, записите на ръмжащи лъвове предизвикали значително по-малко тревога.

Човешката реч е била на местни езици, често говорени в Африка. Резултатите от проучването предполагат, че животните, включващи антилопи, слонове, жирафи, леопарди и прасета, са научили, че контактът с хора е изключително опасен поради лов, използване на оръжие и кучета за залавянето им.

Пет неща, които трябва да знаете за Габон

Показаният страх надхвърля Националния парк Крюгер, показвайки глобален модел, при който дивите животни са склонни да се страхуват от хората повече от всеки друг хищник, според проучването.

Авторите отбелязват, че това представлява предизвикателство за райони, които разчитат на туризъм с диви животни, тъй като хората, които искат да привлекат, неволно плашат животните, които са дошли да видят.
BBC