Завърнала се от България жена е първата жертва на свинския грип в Русия
Завърнала се от България жена е първата жертва на свинския грип в Русия / снимка: БГНЕС

Медицинска работничка, завърнала се наскоро от България, стана първата жертва на свинския грип в Русия, съобщи агенция РИА Новости.
   
Състоянието на жената постепенно се влошило през последните две седмици и ден, преди да почине, тестовете й за вируса А (H1N1) показали положителен резултат.
   
"След като получихме изследванията й, незабавно й поставихме диагноза свински грип, но не можахме да вземем никакви мерки, защото тя почина на следващия ден", каза директорът на Московския институт по вирусология Дмитрий Лвов.
   
Той не уточни датата на смъртта, но заяви, че разпространението на свинския грип в Русия е неизбежно и не може да бъде спряно.
   
"По мои изчисления заразените (в Русия) са десетки хиляди. Не мога да го докажа точно сега, но след две седмици ще имам доказателства", каза Лвов, цитиран от БТА.
  
Главният санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко заяви миналата седмица, че към 16 септември в страната са били регистрирани общо 372 случая на свински грип, без да споменава за починали от вируса, отбеляза РИА Новости.