/ БТА
Заподозреният в стрелба близо до Музея на националсоциализма в Мюнхен е починал на място, след като бе прострелян от полицията при размяна на огън, каза министърът на вътрешните работи в Бавария Йоахим Херман, цитиран от Ройтерс.

В централната част на южния германския град Мюнхен, близо до генералното консулство на Израел и историческия музей "Център за документиране на нацизма", започна мащабна полицейска операция, след като в района бяха произведени изстрели, предаде ДПА, като се позова на пост на местната полиция в социалната платформа "Екс".

Едно "подозрително лице" е простреляно, съобщи Асошиейтед прес. Според полицията няма данни за други заподозрени лица, свързани с инцидента.

Според очевидци органите на реда са стреляли по „подозрително“ лице, което е било улучено.
 
Министърката на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че сигурността на израелските институции е първи приоритет. Тя описа стрелбата като "сериозен инцидент" и каза, че поддържа контакт със службите за справяне с извънредни ситуации.

Израелското министерство на външните работи съобщи, че при изстрелите около израелското консулство в баварската столица не са пострадали негови служители, предаде ДПА.

Атаката се случва на годишнината от атентата на Олимпийските игри  през 1972 г. Тогава палестински терористи взеха единадесет израелски спортисти за заложници в Мюнхен и ги убиха.

Музеят и институтът, който се занимава с историята на Германия по време на нацисткия режим от 1933 г. до 1945 г., се намират в мюнхенския квартал "Максфорщат".

Мюнхенската полиция призовава местните жители да избягват района, където са поставени и временни прегради за ограничаване на движението.

Според говорител на органите на реда полицаите са забелязали човек, който носи "дълго оръжие" в района на площад "Каролиненплац", близо до центъра на Мюнхен, съобщи АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА