/ Gulliver/Getty Images
Международният филмов фестивал в Кан днес се завръща, след като коронавирусната пандемия лиши водещата кинопроява в света от миналогодишното й издание, съобщават световните информационни агенции.

Кинофестивалът в Кан, който обикновено се провежда през май, ще продължи до 17 юли.

Проявата се открива със световната премиера на драмата "Анет" на френския режисьор Леос Каракс с участието на Адам Драйвър и Марион Котияр. Филмът е включен в конкурсната програма.

Общо 24 филма ще се съревновават за наградата "Златна палма". Сред участниците в надпреварата с новите си филми са предишни носители на приза като италианеца Нани Морети, французина Жак Одиар, тайландския режисьор Апичатпонг Верасетакул.

В конкурсната програма е включен и иранският режисьор и двукратен носител на "Оскар" Асгар Фархади, както и провокативният нидерландски режисьор Пол Верховен.

Холивудските звезди Уес Андерсън и Шон Пен също ще участват в надпреварата за наградите на кинофестивала в Кан, както и руснакът Кирил Серебренников, известен с критиките към властта в родината си.

Четири филма в основната конкурсна програма са режисирани от жени. Три от тях са французойки - Жулия Дюкурно, Миа Хансен-Льов и Катрин Корсини. Четвъртата е унгарката Илдико Енеди.

Председател на журито е американецът Спайк Лий, който е първия афроамериканец на поста.

Българският филм "Жените не плачат" на Мина Милева и Весела Казакова е включен в паралелната секция Особен поглед. Продукцията е с участието на актрисата Мария Бакалова, която направи пробив в Холивуд с ролята си в комедията "Борат 2", донесла й номинация за "Оскар".

Американската актриса и режисьорка Джоди Фостър ще бъде удостоена с почетна награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан.

Общо над 80 продукции (над 120 с включените в паралелните секции) ще бъдат показани до финалната вечер. 
БТА