/ Gulliver/Getty Images
С откриването на 47-ия фестивал в Ангулем в четвъртък ще стартира официално Годината на комиксите на фона на безпокойството сред затрудняващите се да осигурят прехраната си художници на комикси, предаде АФП.

"Франция обича комиксите", отбеляза френският министър на културата Франк Ристер. Очаква се френският президент Еманюел Макрон да посети фестивала в четвъртък и да обядва с автори на комикси. Последната визита на държавен глава на фестивала бе през 1985 г. и е свързана с Франсоа Митеран.

Оборотът на този сектор е главозамайващ - 276,2 млн. евро и почти 44 милиона продадени албуми с комикси през 2018 г. От друга страна авторите на комикси все по-трудно осигуряват прехраната си.

Глобяват издателите на модерния превод на „Под игото”

"Не всичко е в розови краски в света на комиксите", заяви художественият директор на фестивала Франк Бонду. Той обаче възнамерява да превърне в празник фестивала, който ще продължи до 2 февруари.

Около 2000 автори и авторки на комикси се предвижда да гостуват в Ангулем. Планирани са много изложби, сред които първата във Франция ретроспектива на творчеството на американеца Робърт Къркман, създателя на поредицата книжки с комикси "Живите мъртви". Катрин Мьонис - първата художничка на комикси, станала преподавател във Френската академия за изобразително изкуство, също ще представи свои творби в голяма изложба. Мьонис е и сред претендентите за голямата награда на фестивала. В надпреварата за наградата "Златният фавн" ще участват 43 албума с комикси.