Започнаха Световните дни на католическата младеж в Сидни
Започнаха Световните дни на католическата младеж в Сидни / снимка: БГНЕС

В Сидни започнаха Световните дни на католическата младеж, които ще продължат до неделя, предадоха световните агенции. Според организаторите за участие са се записали близо 250 000 души, над половината от които идват от чужбина.

В и около центъра на Сидни бяха затворени някои улици и това усложни движението. Очакват се така да бъде и през следващите няколко дни, защото събитието се провежда на различни места в града. Местните жители бяха посъветвани до края на седмицата да избягват да ползват личните си автомобили и да се возят повече с обществения транспорт.

Всяка вечер по време на събитието светлинно шоу от 20 снимки на папата и на австралийски пейзажи ще се излъчва при моста на пристанището на Сидни. Папата пристигна в Австралия в неделя, но до четвъртък ще си почива на необявено място. Кулминацията на фестивала ще е отслужената от папата меса в неделя.

Хиляди участници в Дните получиха "божествено послание" от папата чрез есемеес. Те имат възможност да отговорят на приветствието на Светия отец. Отговорите им автоматично се излъчват на четири специални цифрови екрана, наречени "Молитвени стени".

Днес австралийският федерален съд отмени закон на парламента на щата Нов Южен Уелс, който забраняваше дейности на "тормоз" по адрес на католиците по време на събитието. Законовият текст бе оспорен с аргумента, че нарушава свободата на словото. Решението на съда ще даде възможност да се състои планираният за събота протест на активисти, които са против политиката на Бенедикт XVI по въпроси като противозачатъчните средства, аборта и хомосексуалността. Активистите обещаха да посрещнат младите католици с раздаване на презервативи и закачалки за дрехи като напомняне за нелегалните аборти. Така искаме да кажем, че позицията на папата по този въпрос е равносилна на смъртна присъда за милиони африканци", съобщава организацията "Не на папата" (NoToPope) в писмо към поклонниците на СДКМ, придружено от презервативи.