Зам.-държавният секретар на САЩ ще подаде оставка
Зам.-държавният секретар на САЩ ще подаде оставка / снимка: БГНЕС, архив

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Уилям Бърнс напуска поста си през октомври. Мотивите за оставката на Бърнс не се съобщават, като обаче президентът на САЩ Барак засипа с похвали дипломата.

„Когато за пръв път срещнах Бил в Москва през 2005 г., се възхитих на неговите дипломатически усет, акуратност и мъдри съвети. Бил е важен не само за Държавния департамент, а за цялата американска външна политика. С присъщата си скромност той е повлиявал върху разрешаване на безчет въпроси и е участвал решението на множество проблеми”, заяви държавният секретар Джон Кери.

Бърнс е дипломат от кариеата от 1982 г. Първоначално той е съветник на посланика на САЩ в Русия, после влиза в съвета по спецбезопасност към президента на САЩ. От 1998 до 2001 е посланик на страната си в Йордания, а от 2001 до 2005 г. - зам.-държавен секретар по Близкия Изток, посочва БГНЕС.

В периода 2005-2008 г. Бърнс е посланик на САЩ в Москва. След връщането си в САЩ става заместник на държавния секретар Хилари Клинтън по политическите въпроси. През 2011 г. става първи зам.-държавен секретар, заменяйки на поста Джеймс Стайнбърг.