Юридически лица ще могат да притежават ядрени материали в Русия
Юридически лица ще могат да притежават ядрени материали в Русия / БГНЕС
Държавната дума на Русия одобри на трето, окончателно четене реформите в руската атомна промишленост. Законът беше подкрепен от 351 депутати, 57 гласуваха “против”, съобщи РИА “Новости”.

Съгласно проекта за реформите, на юридическите лица ще бъде разрешено да притежават ядрени материали, установки и пунктове за съхраняване, ако те нямат военно предназначение.

Законът определя, че правото да определя кои предприятия са военни има президентът на Русия, посочва Интерфакс.

Освен това на базата на гражданската част на атомния отрасъл държавата планира да създаде държавен холдинг с работното название „Атоменергопром”. Холдингът ще бъде корпорация с пълен цикъл, която ще извършва всички работи от добива на уран до производството на електроенергия и строителството на нови електроцентрали. Държавата ще притежава 100 % в „Атоненергопром”.

Заместник-председателят на Държавната Дума Владимир Пухтин каза, че приемането на този закон е било необходимо предвид системните проблеми в атомния комплекс в Русия. “Днес Русия сериозно претендира за статут на световна енергийна държава и въпросите за по-нататъшното функциониране на атомната енергетика играят ключова роля”, посочи Пехтин.