Външната комисия на ЕП допусна отлагане на затварянето на АЕЦ Козлодуй
Външната комисия на ЕП допусна отлагане на затварянето на АЕЦ Козлодуй / netinfo

Външната комисия на Европейския парламент подкрепи възможността за 8-месечно отлагане спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”. В документа е записано още, че България, както и други европейски страни са изправени пред опасността от недостиг на енергия и нарастваща енергийна зависимост от Русия в следващите години.

Сигналът на Европейската комисия е окуражителен, но е рано да се радваме, коментира министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от Виетнам. Овчаров припомни, че Европарламентът няколко пъти отхвърля подобни решения и още по-неизвестно става дали Европейската комисия ще подкрепи идеята.

Според Овчаров мотивите за това решение са, че част от депутатите разбират важността на ядрената енергетика от гледна точка на решаването на енергийната независимост на ЕС, а от друга страна смятат, че така ще се осигури енергийният баланс на региона, който ще изпадне в тежка ситуация.

Според българския евронаблюдател от БСП Евгени Кирилов, това е политическа позиция, която дава възможност да започнем да действаме конкретно. Това не значи, че се отлага затварянето в края на годината, но създава политическа атмосфера да можем като страна да работим по този въпрос и естествено дава една по-голяма чуваемост на нашите проблеми. И не само на нашите, а самият текст говори за цялостната енергийна ситуация на Балканите, допълни Кирилов.

По думите на Кирилов, решението на комисията създава солидна подкрепа на България да запази позицията си като енергиен център на Балканите.

Българският евронаблюдател Димитър Абаджиев коментира пред Дарик, че има голям шанс на 29 ноември Европарламентът да одобри поправката на Джефри ван Орден за по-гъвкав подход спрямо трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Разчитаме на подкрепата на Европейската народна партия и на Партията на европейските социалисти, допълни Абаджиев. По думите му, ако шансът за спасяването на двата реактора в момента е 1%, то след одобрението на Европарламента, този шанс ще нарасне до 10%.

Димитър Абаджиев призова българския кабинет да започне незабавни преговори със Съвета на министрите на Евросъюза за удължаване на живота на реакторите, при положение че този въпрос бъде одобрен от Европарламента на 29 ноември.

Баронеса Ема Никълсън, зам.-председател на външната комисия на Европейския парламент, заяви пред Дарик, че България не трябва да бъде лишавана от атомната си енергия, защото това е важно за нея.

По мнението на комисията не можем да се лишим от атомната енергия, тя е нужна, за да може България да я продава. Това е от икономически интерес за България и ключова част от икономическото й развитие. Има държави, които не се нуждаят от тази енергия, но България не е сред тях, каза още Ема Никълсън.

Трети и Четвърти блок на АЕЦ ”Козлодуй” със сигурност ще спрат работа на 1 януари 2007 г., дори и Европейската комисия да се съобрази с препоръката на външната комисия на Европарламента за отлагане с осем месеца на затварянето им. Това е становището на Иван Гризанов от левицата, който е бивш председател на борда на директорите на централата.

Иван Гризанов каза, че ако бъде прието такова решение, то трябва да влезе в сила от април догодина, защото запасите с ядрено гориво ще се изчерпят до края на тази година и нови заявки не са направени.

Комисията по външните работи на Европейския парламент отхвърли "македонската" поправка към доклада на Джефри ван Орден за България.

Отхвърлената "македонска" поправка гласеше: "призовава българските власти да не допускат повече пречки пред регистрацията на политическата партия на етническите македонци и да прекратят всякакви форми на дискриминация и тормоз срещу това малцинство".